Zastupitelstvo 17.6.2024

ZASTUPITELSTVO 17.6.2024

  • BENZÍNKA NA BLATOVĚ

Stává se nedobrým zvykem, že záležitosti hýbající Újezdem se na program jednání zastupitelstva ani nedostanou. A to přesto, že jako vrcholný orgán by o nich jednat právě mělo. Na posledním zasedání jsme toho byli svědky v případě pumpy na Blatově. S kolegou jsme se snažili opakovaně přesvědčit vládnoucí koalici ODS a TOP09, abychom dali prostor pro vyjádření obou stran (městské části a OMV), leč marně. Ani v rámci interpelací nenechali zástupce OMV vystoupit.

O co jde? Vycházím z informací obdržených z obou stran, ale nemohu ověřit, zda jsou kompletní. OMV měla s MČ uzavřenou smlouvu o pronájmu pozemku MČ, na kterém pumpa z části stojí, a to na dobu určitou, která nedávno uplynula. Společnost OMV se měla podílet na projektu revitalizace pumpy a okolí. MČ nebyla spokojena s výsledkem, další smlouvu o pronájmu odmítla s OMV uzavřít a domáhá se odstranění stavby (benzínky). Potud celkem pochopitelné.

Problém nastává v tom, že část pumpy leží na pozemku soukromého majitele, jehož vyjádření k věci zastupitelé neobdrželi. OMV tvrdí, že je možné přesunout celou benzínku na tento soukromý pozemek, MČ oponuje, že to stavební úřad nepovolí. MČ v tuto chvíli nemá připravený žádný projekt, který by na pozemku realizovala, přijde o nájemné od OMV a riskuje další soudní spor (přičemž ještě stále běží a tím pádem stojí peníze soud s bývalou ředitelkou ZŠ). Pokud se ale podaří benzínky zbavit a vybudovat místo ní něco pro „centrum“ obce smysluplnějšího, proč ne. S napětím očekávám další vývoj.

  • PRŮCHODY V DONÍNSKÉ

Petr a Marie Kučerovi připravili materiál, který bude předán Magistrátu ve věci zachování pěších průchodů v Donínské ulici. Záhadným, dosud nevyjasněným způsobem se v metropolitním plánu totiž změnily značky ZMK (zeleň městská a krajinná ) na obytnou plochu, tedy zastavitelné území. V této oblasti by pak velice pravděpodobně vznikl dlouhý neprostupný pás. Uvidíme, jak se k tomu Magistrát postaví.

  • REVITALIZACE ROHOŽNÍKU

Posledním krokem v tomto projektu bylo veřejné projednání návrhů revitalizace sídliště zkraje roku 2022, od té doby ticho po pěšině. Pan radní Samec řekl, že IPR (Institut plánování a rozvoje na magistrátu) tuto akci rozjel a pak to usnulo. Myslím ale že ten, kdo usnul, byla zejména MČ, která nemůže čekat, že jí něco spadne do klína. Naopak by se měla pokračování projektu domáhat, aktivně zjišťovat, na čem se to zaseklo, případně hledat jiné možnosti financování revitalizace. Že je naše MČ spíše liknavá, dokládá příklad plánovaného wc na Rohožníku, které mělo být realizováno v rámci participativního rozpočtu již v roce 2021. Po třech letech budeme rádi, když místo záchodu připojeného na sítě (tedy s vodou a kanalizací), budeme mít aspoň kompostovatelnou a zvenku docela hezkou  „jakoby kadibudku“.

  • RETENČNÍ NÁDRŽE –

Super nápad v dobách zhoršujícího se sucha, až na to, že tu měly být už v roce 2020. V Újezdském zpravodaji (červenec- srpen) tehdy pan Samec řekl, že se počítá se svedením dešťové vody z budovy 1.stupně ZŠ (následně na 2.stupni a v MŠ Sedmikráska) a že projekt by měl být postaven do konce roku 2020. Tehdy na něj byla dotace z ministerstva životního prostředí. Nyní o 4 roky později začínáme znovu.

  • SILNICE A CHODNÍKY

V bodě plnění rozpočtu jsme černé na bílém viděli, že v kapitálových výdajích na silnice a pozemní komunikace za 1. čtvrtletí je nula! To znamená, že opravy komunikací stojí.

  • ŘEŠENÍ DOPRAVNÍ ZÁCPY V ÚSEKU ROHOŽNÍK – LEVEL

Pan radní pro dopravu Koza zpracoval prezentaci na toto téma, kde došel k závěru viditelným i pouhým okem, že „vzhledem k prostorovým (šířkovým ) parametrům komunikací neposkytují křižovatky v ulicích Novosibřinská a Staroújezdská dostatečné podmínky pro plynulý a neblokovaný pohyb autobusů, aby autobusy dokázaly preferenci poskytovanou SSZ zcela naplno využít“. Zkrátka nevejde se nám pruh pro autobusy.

Navrhl také řešení- Kdo chce stihnout vlak, má jít na dřívější autobus nebo jít pěšky, protože je to zdravé a šetří to životní prostředí.

  • ZAJÍMAVÉ INFORMACE

MČ chystá nový web

V září či říjnu má být veřejně představen projekt komplexní záměr parkování u nádraží.

Pan Koza řekl, že jsou domluvení, že na program se nedostane nic, na čem se dopředu nedohodli, ať by to byla sebelepší myšlenka. S takovým přístupem zastupitelstvo nemůže fungovat tak, jak by mělo.